Företag eller privatperson - hur skapar jag kontakten rätt i kundregistret?
Företag eller privatperson - hur skapar jag kontakten rätt i kundregistret?

I den här artikeln visar vi skillnaden mellan företags- eller personkontakt och hur du skapar en ny kontakt i rätt form.

Jana avatar
Skrivet av Jana
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Du kan skapa en ny kontakt genom att trycka på Ny kontakt-knappen.

Tryck sedan på Lägg till kontakt:

Företagskund

En ny kontakt skapas alltid som ett företag - om du inte själv väljer att skapa kontakten som en privatperson.

Om du har en företagskund, kan du plocka kontaktuppgifterna direkt från Bisnodes företagsregister*. Bisnode söker kontaktuppgifter på basen av företagets namn, som du skrivit in i fältet. Du kan förstås också skriva in informationen själv.

Du kan lägga till företagskundens e-faktureringsadress på kontaktkortet genom att trycka på + E-fakturaadress. Om du sparat en e-faktureringsadress på kontaktkortet, föreslår programmet automatiskt 'Skicka som e-faktura' som faktureringsmetod för kunden. Vid förhandsgranskningen kan du trots allt välja ett annat faktureringssätt för fakturan.

*Denna funktion finns tillgänglig enbart i Isoltas finska version. Sökningen föreslår enbart finska företag.

Personkontakt

Om din kund är en privatperson, välj Person som kontakttyp när du skapar kontakten. Då frågar programmet inte efter ett FO-nummer för kontakten. Det går inte att skicka e-fakturor till privatpersoner med Isolta, därför saknas fältet för E-faktureringsadressen på kontaktkortet för en privatperson.

Att observera

När du skapar kontakten, var noggrann med att skriva in rätt information i rätt fält.

Om du t.ex. skickar fakturan via vår utskriftstjänst, skrivs fakturan ut med den information som anges på kontaktkortet när fakturan förmedlas till posten för leverans. Om informationen inte är korrekt på kontaktkortet kan vi inte garantera att fakturan når mottagaren.

Efter att kontakten skapats, går kontakttypen (företag/person) senare inte att byta. Om du skapat kontakten som en privatperson, kan kontakten inte senare bytas till en företagskontakt och tvärtom.

Kontrollera att kontakten du försöker skicka en e-faktura till, är ett företag. Om du av misstag skapat en personkontakt för ett företag, kommer det inte vara möjligt att skicka e-fakturan till den kontakten. I så fall måste du skapa en ny kontakt för företaget och radera den gamla personkontakten (fakturorna blir kvar i programmet, men kopplas inte ihop med den nya kontakten).

E-fakturor går tillsvidare inte att skicka till privatpersoner (konsumenter).

E-faktura är det säkraste sättet för fakturan att nå mottagaren.