Hur ska jag fylla i skattekod (Verokohtelukoodi)?

Skattekoden är obligatorisk information på en e-faktura. Om du fakturerar utan moms eller med moms 0% ska du lägga till den själv.

Mona Rosenberg avatar
Skrivet av Mona Rosenberg
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den nya lagen som trädde i kraft 1.4.2020 och grundar sig på EU:s e-fakturadirektiv, kräver att en sk. skattekod (Verokohtelukoodi på finska) finns med på alla e-fakturor. Skattekoden är alltså obligatorisk fakturainformation på fakturor som skickas enligt den nya e-faktureringsstandarden.

När du fakturerar med de vanligaste momssatserna, lägger programmet automatiskt till koden på fakturan.

Om du däremot fakturerar utan moms (t.ex. ditt företag inte är momspliktigt) eller med momssatsen 0 (t.ex. omvänd skatteskyldighet vid fakturering utomlands), ska du själv lägga till skattekoden samt grunden för moms 0 försäljning. Koden ska finnas med också i de fall då endast en eller en del av fakturaraderna har momssatsen 0.

Skattekoden läggs till under 'Visa detaljer' uppe till höger på fakturautkastet:

Utöver skattekoden skall också grunden för moms 0 framgå:

Du kan lägga till skattekoden i standardinställningarna precis som grunden för moms 0 -förklaringen (Inställningar --> Fakturainställningar --> Standardinställningar). Således kommer uppgifterna med automatikst på fakturan när du lägger till fakturarad med moms 0% eller utan moms.

Exempel:

Omvänd momsskyldighet inom byggnadsbranschen

Om ditt företag är verksam inom byggnadsbranschen och du fakturerar med omvänd momsskyldighet, gör så här:

Gå till inställningarna (i balken till vänster) - fakturainställningar - standardoinställningar och lägg till "AE - Omvänd moms" i fältet för skattekod, och lägg till förklaringen "Köparen momsskyldig, 8 c § i MomsL". Välj också nedan vid inställningen för moms "Ingen moms".

När du lagt in dessa standardinställningar, kommer skattekoden och grunden för momsfri försäljning automatiskt med på de fakturor du skapar.

Tjänster inom socialvård

Om du erbjuder tjänster inom socialvården kan du välja standard skattekoden "O - skattefri tjänst" och grunden för moms 0% "Skattefri MomsL 37 § Socialvård"
När du väljer standardmoms satsen 0%, lägger programmet automatiskt all nödvändig information på fakturorna.

Obs! Om du fakturerar emellanåt med moms, och ibland utan, rekommenderar vio dig att lägga in standardinställningarna enligt ditt vanligaste sätt, och sedan lägga till informationen manuellt för de fakturor som avviker från normen.

Programmet lägger automatiskt till skattekoden S för de fakturor som inte har momssatsen 0.

Om du inte vet vilken skattekod eller moms 0 förklaring, rekommenderar vi dig att vända dig till skatteverket (Finlad: https://www.vero.fi/sv/skatteforvaltningen/kontakta-oss/).