Yleistä verkkolaskutuksesta
Mitä eroa on verkkolaskulla, sähköpostilaskulla tai e-laskulla?
Mitä eroa on verkkolaskulla, sähköpostilaskulla tai e-laskulla?

Kaikki digitaalisessa muodossa kulkevat laskut eivät ole verkkolaskuja

Jana avatar
Tekijä: Jana
Päivitetty yli viikko sitten

Sekaannusta termien välillä saattaa aiheuttaa se, että aiemmin myös sähköpostitse lähetettävät laskut saatettiin verkkolaskujen tapaan niputtaa sähköisten laskujen kategoriaan.

Nykyinen verkkolaskulaki kuitenkin määrittelee, että sähköisellä laskulla tarkoitetaan nimenomaan rakenteisessa sähköisessä muodossa luotua ja vastaanotettua laskua, joka voidaan käsitellä automaattisesti, eli verkkolaskua.

Verkkolaskulla tarkoitetaan sähköistä laskusanomaa (yleensä XML-muodossa lähetettyä laskua.) Verkkolaskua tukeva ostoreskontrajärjestelmä kykenee vastaanottamaan XML-sanoman, eikä laskua tarvitse erikseen tulostaa tai skannata.

Sähköpostilaskut pdf-tiedostoineen eivät ole määritelmän mukaisia sähköisiä laskuja. Sähköpostilaskun maksaminen ja siirtäminen yrityksen taloushallintojärjestelmään vaatii enemmän manuaalista työtä ”aitoon sähköiseen laskuun” eli verkkolaskuun verrattuna.

E-lasku sen sijaan on nimitys yksityiselle kuluttajalle lähetettävästä verkkolaskusta, joka välittyy vastaanottajan verkkopankkiin. Kaikki tiedot löytyvät laskulta valmiina, joten vastaanottajan kontolle jää vain laskun tarkistaminen ja hyväksyminen. Esimerkiksi sähkölaskut, puhelinlaskut ja vakuutusyhtiöiltä saapuvat laskut vastaanotetaan usein e-laskuina.