Sändning av e-fakturor
Vad ska jag göra om e-fakturan inte kunde levereras?

Om e-fakturan inte kan skickas vidare till mottagaren hjälper ofta en liten ändring i kundens uppgifter.

Eva avatar
Skrivet av Eva
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Ibland kan det hända att överföringen av e-fakturan inte lyckas. I dessa fall får du ett meddelande från oss om leverans problemet, som kort förklarar vad som orsakade problemet. Meddelandet skickas till den e-postadress som är ditt konto användarnamn. Tyvärr är meddelandet bara på finska. Om du har några frågor, vänligen kontakta Isoltas kundtjänst info@isolta.com.

I meddelandet kommer vi att berätta om

• varför fakturan har inte levererats till mottagaren, eller

• för att fakturan ska kunna överföras framgångsrikt, krävs det åtgärder från dig

Operatören kunde inte hitta en mottagare för e-faktureringsadressen

Oftast beror det på att e-faktureringsadressen (OVT) eller förmedlarens beteckning (operatör) på fakturan är felaktig. En faktura kan endast vidarebefordras om e-fakturaadressen är helt korrekt. Även ett enda saknat eller extra tecken i adressen förhindrar att fakturan vidarebefordras.

Förmedlarens beteckning avgör till vilken operatör ska fakturan vidarebefordras. Så se till att operatören är korrekt.

Du kommer säkerligen att få den senaste fakturerings informationen från mottagaren av fakturan, men du kan även kolla den via www.verkkolaskuosoite.fi -tjänsten.

Isolta föreslår också en e-faktureringsadress som finns i verkkolaskuosoite.fi-tjänsten baserat på FO-numret för de företag för vilka e-fakturaadressen finns, om e-fakturans adressfält inte har fyllts i. Ett undantag är företag för vilka det finns flera e-fakturaadresser.

Observera också att ett företags faktureringsadress kan ändras med tiden, så om du till exempel har fakturerat ett företag den senaste månaden, garanterar det inte att adressen du tidigare använde fortfarande är korrekt.

Fakturan har en bilaga i fel format

Isoltas e-faktureringstjänst accepterar de vanligaste bifogade filformaten. Ibland kan den mottagande operatören vara mer selektiv och fakturan avvisas på grund av en felaktigt formaterad bilaga. Det är säkrast att använda som PDF-filformat. Den är generellt godkänd för alla operatörer.

Fakturan saknar referensnummer

Mottagande operatör kan avvisa fakturan på grund av saknat eller felaktigt referensnummer. Programmet genererar automatiskt referensnummer som accepteras av banker. Därför är det ingen bra idé att ändra eller ta bort referensnummer från fakturan. Fakturanumret måste vara minst tre siffror långt för att bilda ett referensnummer som accepteras av banker.

Obs. För tillfället kan bifogade filer inte förmedlas till banknätverket, dvs. om mottagarens e-fakturaoperatör är en bank, förmedlas inte de bifogade filerna med fakturan.

Ditt företagets bankkontonummer är felaktigt

Många operatörer gör kontroller på inkommande fakturor. Ibland avvisas en faktura på grund av att du har ett felaktigt kontonummer i ditt företagets inställningar. Notera att till exempel det finska IBAN-kontonumret innehåller bokstäverna "FI" i början och kontrollera även stavningen av BIC-koden.

Så korrigerar du faktureringsuppgifterna och skickar fakturan igen

Öppna kundens kontakkort och klicka Redigera kontakt

Korrigera t.ex. e-faktureringsadressen på din kunds kontaktkort. Kom ihåg att klicka på Uppdatera information knappen.

Observera att om du ändrar kontaktkortsinformationen så ändras inte uppgifterna automatiskt på tidigare skapade fakturor.

Du måst korrigera informationen på fakturan också. Detta kräver att du öppnar fakturan och redigerar den (Verktyg - Redigera faktura).

När fakturainformationen har korrigerats kan du skicka fakturan igen.

Andra saker att tänka på när du skickar om en faktura.

Den mottagande operatören kan avvisa fakturan om förfallodagen har passerat eller den är för kort.

Se till att fakturan har minst ett par arbetsdagar på sig att betala efter att fakturan har vidarebefordrats, även om du har kommit överens med fakturamottagaren om att fakturan ska betalas omedelbart.